Példa nélküli adót vezethet be a kormány

Infostart
2007. március 9. 20:48
A Napi Gazdaság információi szerint a Pénzügyminisztérium bevételtől független, fix összegű adót vetne ki, az Alkotmánybíróság által eltörölt elvárt adó helyett július elsejétől. Oszkó Péter, a Deloitte adópartnere az InfoRádióban azt mondta: mivel az adót csökkenteni lehetne a társasági adóval, így terhet csak a veszteséges vállalkozásoknak jelentene.

A szakértő értékelése szerint ez egyfajta fejadó lehet, amelyet minden vállalkozásnak ugyanolyan összegben meg kell fizetnie. Nem kizárt ugyanakkor, hogy más összeget állapítanak meg az egyéni vállalkozók, kft.-k és rt.-k számára.

Ez nem ismeretlen a világban, Magyarországban viszont teljesen újszerű lesz, a magyar adórendszerben erre nem volt példa. Ugyanakkor ez egy meglehetősen egyszerű adó lesz, nem szükségeltetik hozzá bonyolult szabályozás - tette hozzá Oszkó Péter.

A Napi Gazdaság szerint az adót le lehetne vonni a társasági adóból és a személyi jövedelemadóból. A Deloitte adópartnere szerint ezzel oldhatják meg, hogy a nyereséges vállalkozásokat ne terheljék tovább, a veszteséges társaságok viszont adózzanak.

Nyilván itt érhető tetten az a szabályozási szándék, hogy nem is igazán új adónemet akar bevezetni a jogalkotó, hanem azokat a cégeket akarja adóztatni, amelyek nem fizetnek társasági adót, illetve egyéni vállalkozóként személyi jövedelemadót - vélekedett a szakember.

Nem a legjobb megoldás


Oszkó Péter úgy véli: egy ilyen típusú adó könnyebben kiállhatná az alkotmányosság próbáját, mint az elbukott elvárt adó.

A Deloitte adópartnere ugyanakkor úgy értékelt, hogy adószakértői szempontból nem a legszerencsésebb megoldás egy új adónem bevezetése, amikor a jogszabályok kijátszása a probléma.

Ennél jobb lenne a létező szabályozás betartatása például szigorúbb, magasabb színvonalú adóellenőrzésekkel. Ha erről lemondunk, akkor mindenképpen kompromisszumos megoldást kell kötni, és ez egyike a lehetséges kompromisszumos megoldásoknak - fűzte hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást