Kevesebb a munkahely

Infostart
2007. március 5. 21:21
Kevesebb idén a munkalehetőség az előző évek azonos időszakához képest - közölte a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal statisztikai és elemzési főosztályának vezetője, aki szerint a jelenlegi helyzet oka, hogy kevesebb a támogatott álláslehetőség.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal statisztikai és elemzési főosztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta: jelentős a visszaesés a havi érvényes álláshelyeket nézzük. Ez az adott hónap elején még be nem töltött álláshelyek, valamint a tárgyhónapban bejelentett összes álláshelyek összege.

Lázár György hozzátette: ez az index különösen január hónapban mutat jelentős visszaesést az előző évekhez képest. Az előző két évben ez csaknem 60 ezer volt, idén azonban csupán 25 ezer.

Javul a helyzet?

A február havi jelzőszám már nem mutat ennyire komoly visszaesést: ebben a hónapban az üres álláshelyek száma 2005-ben és 2006-ban 59-60 ezer volt, míg 2007-ben 53 ezer. Várható, hogy tavasszal jobban beindul az emelkedés, azonban mértéke valószínűleg nem éri majd el az előző évekét - közölte a szakértő.

A visszaesés oka Lázár György szerint nem a munkaerőpiaci helyzet maga, hanem az, hogy kevesebb támogatott álláshelyet tudnak felajánlani a munkaadók.

Függ a mérettől is


A szabad állások országos megoszlása erősen összefügg a munkaerőpiaci helyzettel, és komoly különbségek tapasztalhatók: februárban Budapesten 6961 nem támogatott munkahelyet jelentettek be, ami egynegyede az országosnak - mondta a főosztályvezető.

A megye mérete is befolyásolja a szabad munkahelyek számát: Borsod megyében, ahol hagyományosan nem jó a munkaerőpiaci helyzet, 2100 munkahelyet jelentettek be. Szabolcsban még ennél is rosszabbak az állapotok: itt csupán 1012 állásról érkezett hír, míg Pest megyében közel 2600-at.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást