Drasztikus leépítésre készülnek az Airbusnál

Infostart
2007. február 27. 14:22
Több hónapos vita után megegyezés született az Airbus néven ismert, világviszonylatban vezető repülőgépgyár szanálásáról. A megállapodás részleteit csak szerdán hozzák nyilvánosságra, mert kedden Brüsszelben még 35 különböző európai munkavállaló-védelmi szervezet is elemezni kívánja, de kiszivárgott hírek szerint közel 8 ezer alkalmazottól megválik az Airbus.

A múlt hét elején a francia kormányfő még 10 ezer dolgozó tervezett elbocsátásáról beszélt, azonban a múlt pénteken, Berlin mellett tartott francia-német csúcstalálkozón sikerült némileg tompítani a leépítési szándékot.

Az európai együttműködésben készülő Airbus iránt szinte töretlen a vásárlók érdeklődése, az óriás légibuszt gyártó cég azonban technikai problémák, és a vezetésében felmerült viszályok miatt képtelen volt a szállítási határidők betartására ezért anyagi válságba került.

Az Airbus ügyeit irányító EADS betűszóval jelölt európai konzorcium nagyszabású takarékosságba kezdett, amelynek részleteiben sikerült megállapodni a leginkább érintett francia és német fél között.

Leépítést terveznek


Noha a szanálás menetét még nem közölték, a berlini Die Welt című lap úgy tudja, hogy az áramvonalasítás keretében 3500 németországi, és 4200 franciaországi munkalehetőséget felszámolnak.

A legnagyobb német telephelyen, a Hamburg melletti Finkenwerderben 800-an vesztik el állásukat, míg az alsó-szászországi nordenhami és vareli gyáregységet, továbbá a franciaországi méaultei és St.nazairei üzemeket teljesen bezárják.Közösen gyártanak

A világ legnagyobb utasszállítóját, az A380-ast a jövőben is közösen fogják gyártani, de a menetkész gép Hamburgból indul majd első próbajáratára.

A jóval kisebb, de nem kevésbé keresett A350-es típusnak azonban csupán a törzsét fogják német földön elkészíteni, azonban ennél a gyártási folyamatnál a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és a szanálási terv elfogadása előtt Berlinben attól tartottak, hogy Párizs ezt a folyamatot megpróbálja áthelyezni Toulouseba, és ezáltal megvonja a német telephelyektől az állandó modernizálást célzó szubvenciókat.

Szembeszállnak az elképzeléssel


Noha a szanálási tervet hivatalosan nem közölték, a német média megelégedéssel mutat rá arra is, hogy az ingen csak keresett A320-as típusú légibuszok gyártási folyamatának oroszlánrészét is Hamburg kapta meg.

Francia szakszervezeti körök máris jelezték, hogy elszánt harcra készülnek az Airbusnál tervezett tömeges elbocsátások ellen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást