Alkotmányellenes az "elvárt adó"

Infostart
2007. február 27. 14:26
Az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette az "elvárt" jövedelmet (nyereséget) adóztató törvényi szabályozást, valamint az "elvárt adó" adóelőlegének megfizetéséről szóló rendelkezést. Sereg András, a testület sajtófőnöke elmondta: az állam olyan jövedelmet tekint adóalapnak, amelyet a vállalkozások valójában nem szereztek meg, ezért semmisítették meg a rendelkezést. A pénzügyminiszter reagálásában hangsúlyozta: a kormány a következő egy hétben áttekinti az Alkotmánybíróság döntéséből adódó feladatokat, és azt követően dönt a lépésekről.

Az Alkotmánybíróság keddi teljes ülésén a határozat kihirdetése napjával megsemmisítette a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény egyes bekezdéseit, valamint az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény egyik bekezdését - mondta el az InfoRádióban Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke. Kifejtette: a hét második felében megjelenő Magyar Közlönyben teszik közzé a határozatot.

Az Alkotmánybíróság sajtófőnöke közölte: az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítették az "elvárt adó" előlegének megfizetéséről szóló rendelkezést is. Az erről szóló jogszabálymódosítást a nyáron fogadta el az Országgyűlés.

A kormány elképzelése szerint az elvárt adót az eladott áruk beszerzési értékével, valamint a külföldi telephely bevételével csökkentett összes bevétel 2 százaléka után kellene megfizetniük a vállalkozóknak és a gazdasági társaságoknak működésük harmadik évétől.

Az Alkotmánybírósághoz benyújtott indítványok szerint ez sérti a közteherviselés elvét, mert olyan jövedelmet tekint adóalapnak, amelyet a vállalkozások valójában nem szereztek meg - emelte ki Sereg András.

A testület korábban hasonló elvek alapján semmisítette meg a házipénztáradóról szóló jogszabályt.

Sereg András tudatta: a Gyurcsány-csomag még kisebb jelentőségű elemeinek vizsgálata van hátra. A mostani a tizenegyedik határozat a Gyurcsány-csomag ügyében, eddig két esetben teljes megsemmisítés volt a határozat, három esetben egy-egy rendelkezést minősített alkotmányellenesnek a testület, míg hat esetben mindent rendben talált az Alkotmánybíróság - tette hozzá a sajtófőnök.A kormány az elkövetkezendő egy hétben tekinti át az Alkotmánybíróság elvárt adót megsemmisítő döntéséből adódó feladatokat, és dönt a következő lépésekről - mondta el az InfoRádióban Veres János.

A pénzügyminiszter kiemelte: nagyságrendileg pár tízmilliárd forintos kiesést okozhat a testület döntése, de azt még nem tudta megmondani, hogyan pótolják a költségvetésből kieső bevételt.

Bírósági döntéseket tudomásul lehet venni, de nem érdemes meglepődni azokon - reagált Veres János.

A Gyurcsány-kormány jogérzékének hiányát mutatja az Alkotmánybíróság döntése keddi döntése - mondta a KDNP szóvivője.
Halász Zsuzsa emlékeztetett arra, hogy a parlamenti vitában a KDNP abszurdumnak nevezte az elvárt adó intézményét. "A Gyurcsány-kormány magából indult ki, mikor arra alakított törvényt, hogy mindenki csal az országban" - jelentette ki a szóvivő.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője is üdvözölte az Alkotmánybíróság döntését. "Ez az adónem szinte példátlan a világban, tovább terhelte az állampolgárok jövedelmeit, és ezáltal a középosztály terheit növelte olyan mértékben, ami vállalhatatlan volt" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Kerék-Bárczy Szabolcs hozzátette: az MDF szerint a jövedelmeket egyoldalúan terhelő adózásról más adótípusra kell a hangsúlyt helyezni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófõnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Veres János pénzügyminiszter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Összefoglaló a KDNP és az MDF reagálásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást