Száz évre elég lehet a makói gáz

InfoRádió / MTI
2007. február 25. 10:37
Folytatja a földgázkutatást a TXM Olaj és Gázkutató Kft. Makó térségében - közölte a cég ügyvezetoje. Szabó György elmondta: a nem hagyományos földtani szerkezetben található gázvagyon mennyisége meghaladja az 1.500 milliárd köbmétert.

A TXM Olaj és Gázkutató Kft. ügyvezetője elmondta: a társaság 3.500-4.500 méteres mélység-tartományra megsokszorozza a kutak számát.

Szabó György hangsúlyozta: a cél az, hogy a fúrási költségek kutanként átlagosan 10 millió dollár, azaz mintegy kétmilliárd forint alatt maradjanak.

A kanadai Falcon olaj- és gázipari társaság magyarországi cégének ügyvezetője szólt arról is, hogy a földgáz kitermelésére az úgynevezett rétegrepesztéses technológiát alkalmazzák, amelynek célja, hogy a gázt ne csak egyes rétegekből, hanem egymással összekapcsolódó áramlásokból is kinyerjék.

Szabó György azt mondta: az Egyesült Államokon kívül csak itt kísérleteznek ezzel a módszerrel, az úgynevezett tömött geológiai rendszerek megcsapolására.

A szakember korábban úgy fogalmazott: sikeres kitermelés esetén a makói árok legalább 100 évre biztosíthatja Magyarország földgáz-szükségletét.