Hiányos a jegybank vezetése

Infostart
2007. február 24. 05:12
A törvényben előírt minimális létszám alá csökkent a Magyar Nemzeti Bank igazgatóságának létszáma. A jegybank közleménye szerint ez zavarokat okozhat az intézmény működésében, Veres János pénzügyminiszter szerint azonban erről szó sincs.

Február 21-én Szapáry György alelnök mandátuma lejárt, így példátlan helyzet állt elő a jegybank történetében, mégpedig az, hogy az igazgatóság működésképtelenné vált - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank, az intézmény honlapján.

A közlemény szerint ez a helyzet zavarokat és fennakadást okoz a jegybank működésében.

A pénzügyminiszter szerint azonban szó sincs működési zavarról, a jegybank szervezeti és működési szabályzata kitér erre a lehetőségre is, mégpedig úgy, hogy ebben az átmeneti időben az igazgatóság döntési jogkörét az elnök gyakorolja.

Veres János hangsúlyozta: Simor András, a jegybank leendő elnöke, hivatalba lépését követően javaslatot tesz az új alelnök személyére.

Arról, hogy ki lesz az új alelnök, csak találgatni lehet. Járai Zsigmond, a jegybank jelenlegi elnöke január 22-én Gerhardt Ferencet jelölte ugyan alelnöknek, erre azonban a miniszterelnök a mai napig nem adott választ. Új jelölt egyelőre nincs.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást