Több tízmilliárdnyi befektetés maradhat el?

Infostart
2007. február 23. 08:36
Több tízmilliárd forint gyógyszeripari beruházás válik kétségessé az idén - értesült a Világgazdaság. A gyógyszer-gazdaságossági törvény ugyanis olyan mértékű költségvetési befizetési kötelezettséget írt elő a gyártóknak, amely a fejlesztéseik visszafogására kényszeríti őket.

A Teva Pharmaceutical Industries Ltd. mégsem építené meg Szegeden a 100 millió dolláros biotechnológiai üzemét, a Glaxo felfüggeszti a gödöllői vakcinaüzem gyártókapacitásának bővítését, a Richter pedig nyolcmilliárdos beruházás-visszafogásról döntött - írja a Világgazdaság.

A cégek jogszabályellenesnek tartják, hogy a törvény szerint a gyártóknak az idén 12 százalékos adót kell fizetni a tb által támogatott szerek forgalma után a biztosító kasszájába.

Ráadásul, ha ez sem fedezné a gyógyszerek árához nyújtott tb-támogatást, úgy a 364 milliárdra tervezett idei gyógyszerkassza túllépését egyfelől az államnak, másfelől a gyógyszergyártóknak kell állni.

A Miniszterelnöki Hivatal a Világgazdaság szerint nyomásgyakorlásnak minősíti a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártójától, az izraeli központú Tevától származó információt.