Magyarország egyre jobban lemarad

Infostart
2007. február 23. 12:19
Magyarország az elmúlt évben tovább növelte lemaradását a másik hét régiós uniós tagországgal szemben - derül ki az ICEG EC kutatóintézet és a Portfolio.hu gazdasági portál által készített konvergenciaindexből.

Pellényi Gábor, az ICEG Európai Központjának munkatársa az InfoRádióban elmondta: a többi mellett a reálgazdasági mutatókat, a gazdasági fejlettség szintjét, a növekedés ütemét, a költségvetési hiányt, a folyó fizetési mérleg hiányát, a korrupció szintjét, valamint a mezőgazdaságból élő népesség arányát vizsgálták az index összeállításakor.

A régiós adatokból kiderül, hogy a nyolc kelet-közép-európai ország közül, amely 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, Magyarország áll az utolsó helyen. Az ország lemaradása pedig növekedett.

Mindez annak tudható be, hogy a többi ország gyorsabban tudott fejlődni. Ezekben az országokban ugyanis többnyire javultak a makrogazdasági mutatók, míg nálunk ezek a számok jelentősen romlottak.

Az elemző szerint Magyarország 2007-ben még nem is számíthat javulásra, a konvergenciaprogram pozitív hatásai leghamarabb 2008-ban lesznek érzékelhetőek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást