Szinte hihetetlen: képek a másfél litert fogyasztó csodaautóról

Infostart
2007. február 22. 14:39
Egy bajor cég olyan négyüléses turbódízel sportkocsit fejlesztett ki, amely száz kilométeren mindössze másfél liter gázolajat fogyaszt. Ha minden jól megy, az autó sorozatgyártása két éven belül megindul.

A környezetvédők szerint elsősorban a nagy német autógyártók lobbiereje miatt sikeredett meglehetősen szerényre az Európai Unió önmaga számára kitűzött széndioxid-kibocsátási terve.

Van azonban Németországban egy reménybeli autógyártó, aki nemrég mutatott be egy olyan sportkocsit, amelynek 160 kilométeres végsebességéhez hihetetlennek tűnő, alig másfél literes gázolaj-fogyasztás társul.

Az 1500 köbcentis, kéthengeres turbódízel motor az autó közepén kapott helyet és a takarékosság jegyében a kocsi - a légkondicionálótól eltekintve - spártainak mondható, így a súlyát is sikerült alig 450 kilóra fogyasztani.

Ez kevesebb, mint egy harmada egy hagyományos kétüléses sportkocsi súlyának.

Nem hagyományos forma

<

Puritán belső
(fotó: loremo.de) (képgaléria)

A könnyű, ám mégis kellően merev szerkezet érdekében a tervezők olyan autót alkottak, amit, ha majd megjelenik a piacon, mndenképpen szokni kell: nincs például hagyományos ajtaja - legalábbis oldalt nem.

Az első ülésekre úgy lehet bejutni, hogy az ember felhajtja a kocsi orrát - ilyenkor azzal együtt emelkedik a műszerfal és a kormány is.

Hátra egy hasonló módon felfelé nyíló tető alatt kell bebújni, ráadásul a hátsó ülések hátrafelé néznek. A húsz lóerős motor persze gyorsulási versenyekre sem nagyon nevezhet be, mert bő húsz másodperc alatt éri csak el a száz kilométeres sebességet.

Mindezekért kárpótolhat viszont a másfél literes fogyasztás és a tervezett, alig tizenegyezer eurós, vagyis kétmillió nyolcszázezer forint körüli ár.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást