Németországban dübörög a gazdaság

Infostart
2007. február 20. 12:21
A német gazdaság fokozatos javulása együtt jár a munkanélküliség csökkenésével is. Mindez visszahat a konjunktúra élénkülésére, mert az államnak egyre kevesebb segélyt kell átutalnia a jogosultak számlájára, az elhelyezkedőkkel pedig tovább bővül a vásárlók tábora.

Angela Merkel kancellár 2005-ös hivatalba lépésekor kormánya egyik legfontosabb feladataként a gazdasági élet talpra állítását és ezzel egy időben a munkanélküliség tartós leküzdését jelölte meg.

A múlt év közepe óta szinte egymást érik a konjunktúra élénkülését bizonygató jelentések, a munkanélküliségről pedig hónapról hónapra csökkenő számokat közöl a nürnbergi Szövetségi Munkaügyi Hivatal.

Januárban még úgy tűnt, hogy Németország nemzeti összterméke tavaly 2,5 százalékkal növekedett, ma már tudható, hogy a fellendülés üteme 2,7 százalék volt.

Az előrejelzések erre az évre szintén kedvezők, ezért a  kutatóintézetek és a szakértők egybehangzó véleménye szerint jövőre az állástalanok számát további egymillióval lehet
csökkenteni, 2009-re pedig - ha nem jön közbe váratlan gazdasági válság - a munkanélküliek számát hárommillió alá fogják szorítani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást