Precedensértékű pert vesztett a Google?

InfoRádió / MTI
2007. február 13. 14:51
Egy brüsszeli bíróság megtiltotta a népszerű internetes keresőprogramot működtető Google médiacégnek, hogy belga lapok cikkeit és fotóit szerepeltesse oldalain az érintett kiadóvállalatok előzetes engedélye nélkül. A döntés szakértők szerint precedenst teremthet.

A belgiumi francia nyelvű lapok érdekeit védő társaság, a Copiepresse egy évvel ezelőtt indított pert, hogy elérje, csak az érintett kiadók előzetes engedélyével kerülhessenek fel a Google internetes oldalaira a belga cikkek, valamint ezért pénzt is fizessen az amerikai médiaóriás.

A bíróság szeptemberi ítéletben kötelezte az amerikai vállalatot, hogy internetes keresőprogramjának belga oldalairól távolítsa el a Copiepresse-hez tartozó lapok cikkeit és fotóit, továbbá jelentős bírságot helyezett kilátásba, ha ez nem történne meg.

Az amerikai médiavállalat azonban újabb eljárást kért, amely a kedden meghozott ítélettel zárult le. A bíróság döntése szerint a közlési tilalom továbbra is érvényes, de a pénzbírság összegét napi 1 millió euróról 25 ezerre csökkentették.

A Copiepresse szerint három héttel ezelőtt mintegy 960 ezer cikk szerepelt a Google archívumában a belga lapokból, és ez komoly veszteséget jelent a kiadóknak.

Az egyik legtekintélyesebb belgiumi francia nyelvű napilap, a Le Soir a korábbi lapszámok letöltéséért pénzt kér az internetezőktől, míg a Google-nál az érdeklődők ingyen nézhetik meg a hetekkel korábbi cikkeket is.