A japán autók a legjobbak, Amerika hátul kullog

Infostart
2007. február 13. 05:32
Egy amerikai biztosító statisztikái is megerősítik, hogy a Mazda a legmegbízhatóbb autó, és az ázsiai márkák uralta tízes megbízhatósági lista legaljára csak két európai márka tudott bejutni.

Az amerikai Warranty Direct biztosító cég 450 ezer, három és kilenc év közötti autó tavalyi meghibásodási adataiból az derül ki, hogy az első nyolc helyezett mindegyike ázsiai, és hét japán márka mellé csupán egy dél-koreai, a Kia Motors tudott felzárkózni.

A dobogós helyezettek a Mazda, a Honda és a Toyota, őket követi a Mitsubishi, a Kia, a Subaru és a Nissan, illetve nyolcadik a Toyota luxusmárkája, a Lexus. A brit - de immár a BMW-hez tartozó - Mini a kilencedik,  a tizedik pedig a Peugeot.

Vagyis a tíz legmegbízhatóbb márka között nincs egyetlen amerikai sem.

Mivel a statisztikát kiadó Warranty Direct elsősorban az amerikai és ausztrál piacon van jelen, ahol az európaitól lényegesen eltérő az autópark márkaösszetétele, a magyar autósok szempontjából talán mérvadóbbak a német statisztikák.

Európában is első

Az Auto Bild német autós magazin is első helyre hozta ki a Mazdát, de számunkra talán a német autóklub, az ADAC meghibásodási adatai a legérdekesebbek, azok közül is az alsó középkategória.

Az ADAC statisztikája abban tér el az amerikai cégétől, hogy ők az utóbbi öt évben gyártott autók meghibásodási gyakorisága alapján rangsoroltak.

Nos, itt szintén egy Mazda, a 323-as vezet, második az új Volkswagen Beetle, a harmadik a Honda Civic.

Az ADAC adatsoraiból azonban az is kiderül, hogy a gyárak 2000-ben indult minőségi offenzívája miatt a teljes mezőny meghibásodásai 20 százalékkal csökkentek, tehát minden most vásárolt autó megbízhatóbb, mint hat-hét évvel ezelőtti elődei.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást