Nem csökkentette a keresletet az áfa-emelés Németországban

Infostart
2007. február 12. 13:57
Németországban január elsején 16-ról 19 százalékra emelték az áfát, a kereslet azonban ennek ellenére töretlenül növekedett. Az év első hónapjában nagyobb volt a vásárlói kedv, mint tavaly januárban.

A vészjósló előrejelzések nem váltak be, és a karácsonykor tapasztalt szinte példa nélküli vásárlási lázban nem játszott lényeges szerepet az aggodalom az áfa 3 százalékos emelésétől.

Mint a fogyasztáskutató intézet eddigi adatai bizonyítják: januárban sem esett vissza az üzletek látogatottsága, sőt, az elektrotechnikai és háztartási termékek, valamint a textiláruk terén még emelkedett is a kereslet.

Igaz, számos üzlet leértékeléssel igyekezett szabadulni a karácsonykor a polcokon maradt áruktól, de - mint az intézet igazgatója elmondta - a fogyasztók az áfa emelése ellenére is készek a pénzkiadásra.

Becslése szerint idén legalább fél százalékkal fog növekedni a kiskereskedelmi forgalom, amiben jelentő szerepet játszik a gazdasági élet fokozatos javulása, illetve a munkanélküliség tartós csökkenése.

A szakadatlan versenyhelyzet is kíméletlen árkalkulációra kényszeríti a kereskedelmet, alighanem erre vezethető vissza, hogy az elmúlt hónapokban az áruforgalmi adó jelentős növekedése ellenére sem volt érezhető drágulás, amit az inflációs ráta mozdulatlansága is bizonyít.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást