Idén csökkennek a lakásárak

Infostart
2007. február 9. 14:43
Aki abban reménykedik, hogy idén az ingatlanárak emelkedéséből húz hasznot, az téved. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ugyanis tavaly azt valószínűsítette, hogy idén országos szinten 10-15 százalékkal csökkennek a lakóingatlan-árak.

A prognózist a Duna House friss tanulmánya is alátámasztja. A cég elemzési vezetője az InfoRádióban azt mondta: a kormányzati megszorítások következtében kevesebb lakás épül, csökken a vásárlóerő, ennek megfelelően pedig csökkennek az árak is.

Mint azt Murányi Ákos elmondta, már jelenleg is óriási kínálat van a használt lakások piacán. Budapesten a belváros és a nagyobb közlekedési csomópontok kivételével nemhogy emelkedésre nem lehet számítani, hanem inkább árcsökkenés jellemezheti a piacot.

Mivel nem várhatók piacélénkítő kormányzati intézkedések sem, például kedvezményes lakáshitelek, vagy adó-visszatérítések, ezért csak akkor mozdulhat meg a piac, ha a bankok állnak elő alacsonyabb kamatozású hitelekkel.

A családokra az jellemző, hogy egyre alacsonyabb összegű törlesztőrészletet tudnak bevállalni, ezért egyre gyakoribbak a 30-35 évre felvett hitelek.

Európai összehasonlításban Magyarországon még mindig olcsónak számítanak az ingatlanok. A londoni vagy a párizsi ingatlanárakat meg sem közelíti a budapesti, de még Bukarest belvárosában is előfordul, hogy másfélszer akkora négyzetméteráron kínálnak lakásokat, mint a magyar fővárosban.

A magyar lakásárakat azonban az európai árszint legfeljebb akkor befolyásolja, ha Magyarországon is euróval fizetnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást