Jó üzlet az internetes forradalom

Infostart
2007. február 8. 20:24
Több százmillió dollár értékű Google-részvényt kaptak a YouTube internetes videoportál feltalálói a két cég megállapodása alapján - derült ki most napvilágra került dokumentumokból.

Megéri internetes forradalmárnak lenni - mármint az új technológiák feltalálása. Korábban a népszerű, internetes telefon, a Skype alapítói kasszírozhattak komoly pénzeket, amikor az eBay megvette vállalkozásukat, decemberben pedig a rövid idő alatt kultikussá vált YouTube alapító jutottak milliókhoz.

Ez még szerdán derült ki, amikor a YouTube-ot megvásárló Google a szabályoknak megfelelően közölte a megállapodás adatait az amerikai Tőzsdefelügyelettel.

Ezek szerint a keresőprogram köré épülő cég több, mint másfél milliárd dollárt fizetett a videomegosztó oldalért, mindössze két évvel azután, hogy a YouTube feltűnt az interneten.

A tranzakció részeként a YouTube vezetői több millió dollár értékű Google részvényt kapnak. Chad Hurley, a YouTube vezérigazgatója például 345 milliót, Steven Chen, egy másik alapító pedig 326 millót.

Jól járt a videómegosztó portált annak idején felkaroló befektetőcég, a Sequoia Capital is, amely 442 milliót kasszírozott. No, és csurrant-cseppent a mezei alkalmazottaknak is.

A You Tube egy évvel ezelőtt vált igazán népszerűvé, amikor egyre több felhasználó kezdte el feltölteni saját készítésű, illetve kalóz felvételeit.

Utóbbiakat rendre eltávolították, de csak azután, hogy a szerzői jogok birtokosai panaszt emeltek. A Google most megígérte, hogy fel fog lépni a jogvédett anyagok illegális terjesztése ellen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást