Brüsszel tarthatónak véli a magyar konvergencia-célokat

InfoRádió / MTI
2007. február 7. 13:04
Tarthatóak a hosszú távú magyar konvergencia-célok az Európai Bizottság értékelése szerint. A testület ugyanakkor felhívta a figyelmet az idei költségvetés szigorú betartására.

Az Európai Bizottság úgy vélte: Magyarországnak szigorúan be kell tartania idei költségvetését, mérsékelnie kell a közigazgatási és az egészségügyi rendszerek kiadásait, általánosan javítania kell a költségvetési ellenőrzést, és készen kell állnia az esetlegesen szükséges további lépések megtételére.

A testület leszögezte: Magyarország december elején benyújtott programja a bizottság által támogatott stratégiát tükrözi, amelynek célja, hogy a 2006-ra várható 10 százalékos hiányt 2010-re 2,7 százalékra szorítsa le.

Az Európai Bizottság emlékeztet arra, hogy a magas hiány kiigazítása érdekében tavaly nyár óta számos bevételnövelő és kiadáskorlátozó intézkedést hoztak Magyarországon, többek között a közigazgatás, az egészségügy, a nyugdíjak és az oktatási rendszer területén.

A testület szerint a túlzott hiány tervezett kiigazítása a program szigorú végrehajtásától, és különösen a bejelentett szerkezeti reformok további pontosításától és végrehajtásától függ.