Szűz, de beszáll az őssejt-üzletbe

Infostart
2007. február 2. 06:05
Valószínűleg eddigi legvitatottabb üzletébe vágott bele csütörtökön Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom első embere. A cég az újszülöttek őssejtjeinek tárolását kínálja a szülők számára.

A tevékenység a Virgin (magyar jelentése szűz, hajadon) márkaneve alatt fut majd, és magába foglalja a köldökzsinórból származó vér levételét, és annak alacsony hőmérsékleten való tárolását.

A dolog magyarázata, hogy számos tudós szerint az őssejtek használatával olyan betegségek válnak majd gyógyíthatóvá, mint az Alzheimer- és Parkinson-kór, vagy éppen a rák. A köldökzsinórból származó vér pedig ideális az őssejtek kinyerése céljából.

Néhány cég már eddig is kínálta ezt a szolgáltatást, de az orvosok az elégtelen bizonyítékok miatt egyelőre nem ajánlják a gyakorlat követését. Ennek ellenére már olyan neves ügyfeleik vannak, mint például az Arsenal francia futballsztárja, Thierry Henry.

A szolgáltatók a vér levételéért mintegy 1500 fontot (mintegy 590 ezer forint) kérnek, a tárolásáért pedig évente 100 fontot (mintegy 39 ezer forint).

A Virgin erről az oldaláról eddig kevéssé volt ismert, ugyanakkor az utóbbi időben egyre inkább nyit a jövő üzleti területei, például az űrturizmus felé.