Vodkaháború előtt Európa?

Infostart
2007. január 31. 09:19
Márciusban szavaz az Európai Parlament arról, mi számít vodkának és mi nem: néhány tagállam be akarja tiltatni a gyümölcsökből készülő vodkagyártást, amely a magyar termelést is érinti.

Lengyelország, Svédország és Finnország továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy csak azok az szeszes italok számítanak vodkának, amelyek gabona vagy burgonya lepárlásával készülnek.

Más tagállamok, például Magyarország, Spanyolország vagy Nagy-Britannia szerint nincs ok arra, hogy megváltoztassák a jelenlegi szabályozást: eszerint a vodka bármely mezőgazdasági termény desztillálásával készülhet.

Az Európai Parlament környezeti bizottsága kompromisszumos megoldást javasol: a nem melaszból, burgonyából vagy gabonából lepárolt italok üvegein világosan fel kell tüntetni, miből készültek, a többféle növényből párolt vodkát pedig "kevert" felirattal kell ellátni.

Megegyezés kell

A megállapodás gyors előkészítése az EU soros elnöke, Németország feladata, hiszen az európai parlamenti képviselők márciusban szavaznak majd a javaslatról.

Valószínű azonban, hogy a szigorúbb szabályozást követelő lengyelek, a finnek és a svédek tiltakozni fognak a javaslat ellen: céljuk, hogy megtiltsák a melaszból, a szőlőből és más gyümölcsökből készülő italok vodka néven való árusítását.

Nemzeti büszkeség


A vodka-kérdés akkor merült fel, amikor az EU-ban megkezdték az alkoholos italok meghatározásáról szóló törvények felülvizsgálatát. A most érvényben lévő jogszabályok ugyanis még 1989-ben születtek, amikor a most tiltakozó országok még nem voltak tagjai a szervezetnek.

Nagy-Britannia is érdekelt a döntésben, hiszen az ország Európa második legnagyobb vodkaexportőre, és vodkáinak harmadát cukorrépamelaszból készíti, főleg Skóciában.

A helyzet azonban visszás, hiszen Skócia, amely a vodka meghatározásának liberalizálását támogatja, a nemzeti ital, a whisky meghatározását szűkebbre szabná.