Nem emelkednek jelentősen a munkaügyi bírságok

Infostart
2007. január 31. 14:53
Emelné a munkaügyi szabálysértésekért kiróható bírságok összegét a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, de ezentúl is csak legfeljebb 150 ezer forinttal büntethetnék azokat, akik áthágják a szabályokat.

A bírságok törvény alapján meghatározott legmagasabb összege 150 ezer forint marad, és ezen a módosítás sem változtatna - mondta az InfoRádiónak a tárca jogi főosztályának vezetője.

Horváth István hozzátette: emelnék azonban az egyes esetekben kiszabható büntetések összegét.

Most a biztonsági előírások be nem tartásáért 30 ezer, a jövőben valószínűleg 100 ezer forintot kell majd fizetni.

50 ezerről ugyancsak 100 ezer forintra emelkedne a büntetési tétel azokban az esetekben, amikor orvosi vizsgálathoz kötött munkakörben nem végezték el a vizsgálatot - közölte a minisztérium munkatársa.

Plusz ötvenezer

Ahol most 100 ezer forint a plafon - a színlelt szerződések, munkaviszony létesítésére vagy megszüntetésére hozott szabályok megsértése esetén -, a javaslat elfogadásával 150 ezerre emelkedne a kiszabható büntetés összege - mondta Horváth István.

A büntetés egyébként nem a munkáltatót, hanem a munkáltató jogkör gyakorlóját sújtja, ez pedig visszatarthatja őket a szabálysértések elkövetésétől - tette hozzá a jogi főosztályának vezetője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást