Nehézséget okoz az átállás a magánnyugdíjpénztáraknak

Infostart
2007. január 31. 12:45
A januári magánnyugdíjpénztári befizetéseket és bevallásokat már nem a pénztárakhoz, hanem az APEH kincstári számláira kell küldeniük a munkáltatóknak.

A Magánnyugdíjpénztárak Szövetségének elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva kiemelte, az átállás sok bonyodalmat és többletkiadást okoz majd a pénztáraknak, de egyúttal a munkáltatók adminisztrációs munkáját is nehezíti.

A változás miatt a pénztárakra óriási nyomás nehezedhet a tagok és a munkáltatók részéről, így az ügyfélszolgálati teendők és költségek is növekednek - emelte ki Fórizs Sándor. A szervezet vezetője szerint állami közfeladatokat is el kell látniuk a pénztáraknak, hogy tájékoztassák a tagokat a befizetésekről.

Növekedni fognak a függő bevallások, vagyis azok az azonosítatlan befizetések, amelyeket nem tudnak a számlákra jóváírni, illetve nőni fog az egyéni számlákra jóvá nem írható hozam mennyisége is - vázolta a Magánnyugdíjpénztárak Szövetségének elnöke.

Fórizs Sándor hozzátette: a kifizetések esetén az elszámolásoknál nem tudnak majd pontos adatokkal szolgálni, így a hátralékok és a követelések nőhetnek.

A szervezet elnöke ismertette, hogy az Államkincstárnak rögtön továbbítani kell a befolyó összegeket a pénztárak felé, így nem tarthatja vissza a pénzt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fórizs Sándor, a Magánnyugdíjpénztárak Szövetségének elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást