Vizet prédikálnak, de bort isznak a davosi fórumon

InfoRádió / MTI
2007. január 28. 12:55
A széndioxid-kibocsátási jogokkal való kereskedés világméretűvé válását sürgeti a davosi Világgazdasági Fórumon résztvevő üzletemberek jelentős része a globális felmelegedés elleni harc sikere érdekében.

A fejlődő országok gazdasági növekedésüket féltik a CO2-kibocsátás csökkentését is előirányzó kereskedéstől. Az Egyesült Államok és még néhány nagy légszennyező állam évtizedek óta nem határoz a gázkibocsátás korlátozásáról.

A kérdés megoldását az is nehezíti, hogy a széndioxid "tőzsdei ára" tavaly összeomlott. Sokak szerint az áringadozásokat a kereskedési rendszer kiszélesítésével lehetne csökkenteni.

Hosszabb távon ezen a piacon Kínának és Indiának is jelen kell lennie, de ehhez meg kellene határozniuk a kibocsátható légszennyező anyagok felső határát.

Vizet prédikálnak, de bort isznak

A Világgazdasági Fórum vezetői elismerték, hogy saját rendezvényük is rossz példával jár elől. A klímaváltozással is foglalkozó fórum több mint kétezer résztvevőjét szállító járművek és a létesítmények működtetése ugyanis 6700 tonna káros anyaggal terhelte meg a Föld légkörét.