Madárinfluenza: Romániának nincs joga mérlegelni

InfoRádió / MTI
2007. január 26. 13:31
Az Európai Unió tagországai nem tilthatják meg a teljes baromfiexportot Magyarországról - mondta az Európai Bizottság szóvivője.

Philip Tod azután beszélt erről, hogy az unió úgynevezett állandó állategészségügyi bizottsága jóváhagyta a héten jelzett madárinfluenza-járvány elleni védekezésre tett intézkedéseket.

Korábban a román főállatorvos azt mondta: Bukarest az Európai Bizottság döntése után határoz a Magyarországról származó baromfi importjáról.

Marian Avram ezt azután jelentette ki, hogy a Reuters hírügynökség közölte: a horvát hatóságok után a szerb és a román mezőgazdasági minisztérium is leállította a magyar szárnyasimportot a Csongrád megyében megjelent madárinfluenza miatt.

A vizsgálatok az emberre is veszélyes, H5N1-es vírust mutatták ki a Szentes-Lapistó mellett lévő baromfitelepen elpusztult ludakból, de ezt véglegesen csak az angliai referencia laboratórium mondhatja ki.

Kaszás Mihály, a megyei védelmi bizottság titkára csütörtökön közölte: az állatorvosok átvizsgálták a 10 kilométeres körzetben kialakított megfigyelési zónában található 18 baromfitartó telepet, és nem találtak újabb madárinfluenzás eseteket.