A YouTube és a Wikipedia a legnevesebb márkák között

InfoRádió / MTI
2007. január 26. 14:41
A Google ismét megelőzte az Apple-t a világ "legmenőbb" márkáinak versenyében; az első ötben debütált a YouTube és a Wikipedia a brandchannel.com online magazin éves értékelésében.

Idén 3625 szakember és egyetemi hallgató válaszolt arra a kérdésre, hogy melyik márkának volt a legnagyobb hatása 2006-ban.

A regionálisan is terjeszkedő és egyre újabb szolgáltatásokat - hirdetés, levelezés, blog-írás - kínáló Google internetes kereső immár második esztendeje szerezte meg az első helyet, ismét az Apple előtt.

A videómegosztó YouTube - melyet októberben éppen a Google vásárolt meg - értékelésének első esztendejében a harmadik helyre futott be; negyedik a Wikipedia online enciklopédia lett, maga mögé utasítva a Starbucks kávéház láncot.

Az új márkák közül sikeres volt a News Corp. online beszélgetős weboldala, a MySpace, amely a 15. helyen nyitott.

Az Al Jazeera katari székhelyű hírtelevíziót - amely két évvel korábbi ötödik helyéről tavaly a 25. pozícióba csúszott vissza - angol nyelvű csatornájának beindítása visszahozta a 19. helyre.

A brandchannel.com felmérése nem vette figyelembe a márkák gazdasági értékét: ebben rendszeresen a Coke, a Coca-Cola márkanave végzett az élen.

A válaszolóknak nem kellett figyelembe venniük, hogy a márka hatása pozitív vagy negatív.