A Világbank vállon veregette Szlovákiát

Infostart
2007. január 26. 11:40
A Világbank elemzése szerint Szlovákiának jó esélye van arra, hogy 2009-ben bevezesse az eurót. A pénzügyi elemzők azonban figyelmeztetnek a gazdasági fejlődés veszélyeire is.

A Világbank legfrissebb, negyedéves elemzése, amely tíz volt szocialista ország - köztük Bulgária és Románia - gazdasági teljesítményét vette górcső alá, többek között megállapítja, hogy a tavalyi viharos gazdasági növekedés után idén valamivel lassabb bővülési ütemet könyvelhetnek el Közép-Európa uniós tagállamai.

Szlovákia viszonylatában az elemzés reálisnak tartja az euró 2009. január 1-jére tervezett bevezetését, ám figyelmeztet azokra a kockázatokra, amelyekkel az országnak még szembe kell néznie.

A Világbank pozsonyi sajtóértekezletén elhangzott: a legnagyobb kockázati tényezőt az infláció, a költségvetési hiány és a korona stabilitása jelenti.

Az infláció alakulása biztató Szlovákiában, ám komoly gondokat okozhat az olajárak esetleges újbóli emelkedése, amelynek negatív hatása lehet az ország gazdaságára.

A kormány takarékossági hajlamát biztatónak minősíti a jelentés, kérdés mennyit sikerül megvalósítani a közkiadások lefaragására irányuló elképzelésekből.

Túl gyorsan erősödik a korona

Viszonylag új problémaként jelöli meg a pénzügyi elemzés a szlovák korona gyors erősödését.

A szlovák valuta látványos erősödése már-már komoly gondokat okoz, a korona ugyanis nagyon közel került a korábban meghatározott átválthatósági sáv alsó határához.

Ezért a pozsonyi jegybank tavaly többször is beavatkozott, hogy kordában tartsa a szerinte indokolatlanul gyorsan erősödő  pénzt.

A másik oldalon a korona esetleges gyengülése is gondokat okozhat, hiszen ennek kedvezőtlen hatása lenne az infláció alakulására.

A Világbank szlovákiai kirendeltsége szerint jelenleg minden esély megvan arra, hogy Pozsony tartani tudja a kitűzött célt, az euró 2009. január 1-jén való bevezetését, és ezzel jóval megelőzheti  szomszédait, köztük Magyarországot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást