Rekord kartellbírság: 190 milliárd forint

Infostart
2007. január 25. 14:55
Minden idők legnagyobb, 750 millió eurós (mintegy 190 milliárd forintos) kartellbírságát rótta ki tíz cégre az Európai Bizottság. A legnagyobb büntetést a Siemens kapta.

Tizenhat évig működött az a kartell, amelynek résztvevői erőművi kapcsoló-berendezéseket gyártanak, és felosztották egymás között az európai és távol-keleti piacokat.

Bár a kartellnek tíz cég volt a tagja, az aktív irányító és koordináló szerepet a német Siemens, valamint a francia Alstom és Areva játszotta. A több mint kétéves vizsgálatban az unió nyomozói 25 ezer oldalnyi iratot foglaltak le, ezek egy részét titkosírással írták, és kódnevek szerepelnek bennük.

A már említett három cégen kívül a kartell tagja volt még a japán Mitsubishi, Fuji Electric, Hitachi, Toshiba és AE Power Systems. A japánok ugyan nem szállítottak berendezéseket egyetlen európai erőműnek sem, de részükről éppen ez volt az alku lényege. Cserébe az európaiak sem indultak japán tendereken.

A svájci ABB majdnem negyedmilliárd eurós büntetést úszott meg. Ez a cég jelentette ugyanis az esetet, és így az unió mentességi szabályai szerint nem kellett fizetnie.

A százhatvanadik születésnapját idén ünneplő Siemens AG viszont négyszázmillió eurós - azaz nagyjából százmilliárd forintos - büntetést kapott. Ez a Siemens éves árbevételének valamivel több mint fél százaléka.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást