"A vihar előtti csend pillanatait éljük"

Infostart
2007. január 19. 19:58
A növekvő társadalom- és egészségbiztosítási kiadások pénzügyi vihart okozhatnak az Egyesült Államokban - mondta a jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Ben Bernanke egy szenátusi meghallgatáson.

Ben Bernanke, a Fed nagyhatalmú elnöke először beszélt a költségvetési bizottságban, mióta a Demokraták múlt hónapban átvették a hatalmat a kongresszusban.

Bernanke arra figyelmeztetett, hogy a társadalom- és egészségbiztosítási kiadások növekedése olyan ördögi körbe kergetheti az országot, amelyben egymást üldözi a növekvő deficit és az ezzel együtt emelkedő kamatlábak.

A Fed elnöke szerint önmagában az a tény, hogy a 2006-os költségvetési hiány 70 milliárd dollárral volt kisebb a 2005-ös 319 milliárdnál, még nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok pénzügyei rendben lennének.

Nyugdíjban a "baby boom"

"A vihar előtti csend pillanatait éljük," mondta Bernanke, aki szerint rendkívül komoly pénzügyi gondokat okoz majd, hogy jövőre kezd nyugdíjba vonulni az úgynevezett "Baby Boom" nemzedék, vagyis a második világháborút követő gazdasági fellendülés közel két évtizede alatt született mintegy 78 - más források szerint 79 - millió amerikai.

A Fed elnöke azt mondta, hogy mire az egész generáció nyugdíjba vonul, a társadalom- és egészségbiztosítási kiadások a nemzeti jövedelem 13 százalékára ugranak majd a mostani 7 százalékról.

A mostani előrejelzések szerint az egészségbiztosítási kassza tizenegy éven belül kiürülhet, akkor pedig csak a jogosultak körének szűkítésével, vagy az aktív lakosság adóterheinek növelésével lehet majd működtetni a rendszert.

Javaslat nincs

Bernanke elmondta, hogy ha az ország holnap elkezdené rendbe tenni a két kassza finanszírozását, már akkor is tíz éves késésben lenne.

A Fed elnöke nem állt elő saját megoldási javaslattal, csupán felsorolta a nálunk is ismerősen csengő lehetséges megoldásokat: a nyugdíjkorhatár megemelése, illetve az adók vagy az adóalapok növelése.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást