A magyar GDP egyharmadát kaszálta az orosz cég

Infostart
2007. január 17. 14:52
A Gazprom tavalyi export árbevétele ismét rekordot döntött: a végső összeg 37 milliárd 200 millió dollár.

A rekordösszeg önmagában is sokatmondó, de talán még többet mond, hogy ez szinte pontosan egyharmada Magyarország tavalyi bruttó nemzeti termékének.

Az orosz gázóriás adja Európa gázszükségletének egynegyedét, vagyis tavaly valamivel több mint 155 milliárd köbméter gázt szállított a kontinens húsz országának.

Alexander Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese, aki egyben a cég exportvállalata, a Gazexport vezérigazgatója, Moszkvában újságíróknak elmondta, hogy tavaly az export árbevételük 43 százalékkal haladta meg a 2005-öst.

Hozzátette azonban azt is, hogy idén nem számít újabb rekordra, hiszen a kőolaj tőzsdei ára hónapok óta csökken.

Ehhez tudni kell, hogy a földgáz eladási árát olyan képletek határozzák meg, amelyek fűtőérték alapján a kőolajtermékek - általában fűtőolaj és gázolaj - nemzetközi tőzsdéken jegyzett árait követik, hat-nyolc hónapos késéssel.

Medvegyev azt is elmondta, hogy a cég teljes mértékben finanszírozni tudja azokat a befektetési terveket, amelyek célja a meglévő hazai és külföldi ügyfelek igényeinek ellátása.

Elemzők korábban arra figyelmeztettek, hogy az évtized végére Oroszország - megfelelő befektetési ütem híján - nem tud majd eleget tenni minden hazai és külföldi igénynek.

A Gazprom - Szaud-Arábia és Irán után - a világ harmadik legnagyobb gázkészletével rendelkezik, ennek becsült nagysága 28.800 köbkilométer.

Az orosz óriás piaci érték alapján a világ harmadik legnagyobb cége, gázvezetékeinek teljes hossza pedig 150.000 kilométer.

Húsz európai partnere közül nyolc - a balti államok, Finnország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Moldova és Szlovákia - kizárólag a Gazpromtól vásárol földgázt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást