Magyarország az uniós átlag felét költi kutatásfejlesztésre

Infostart
2007. január 16. 15:00
Az immár 27 tagú Európai Unió országai átlagosan bruttó nemzeti termékük nem egészen két százalékát költik kutatás-fejlesztésre, derül ki az Eurostat adataiból. Magyarország 0,94 százalékot költ, ami ugyan az uniós átlagnak csak a fele, de a régióban csak Csehország és Szlovénia költ többet.

Az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat most nyilvánosságra hozott adatai szerint 2005-ben a 27 ország összesen 201 milliárd eurót költött kutatás-fejlesztésre, ami a GDP 1,84 százaléka.

Három százalék fölötti értékkel csak két ország dicsekedhet: a listát Svédország vezeti 3,86 százalékkal és második Finnország, kis híján három és fél százalékkal.

A magyar 0,94 század százalék igaz ugyan, hogy csak fele az uniós átlagnak, de a térségben csak Csehország és Szlovénia előz meg minket, és a régi uniós tagállamok között is van olyan - például Portugália és Görögország - amely a bruttó nemzeti termék kisebb hányadát költi kutatás-fejlesztésre.

A sereghajtók - fél százalék körüli vagy annál kisebb értékkel - Bulgária, Ciprus, Lettország, Románia és Szlovákia.

Ami pedig a világ többi fejlett térségét illeti, az Egyesült Államok abszolút értékben és százalékosan is jóval többet költ kutatás-fejlesztésre, a GDP 2,7 százalékát. Ennél többet - közel 3,2 százalékot - csak Japán áldoz erre a területre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást