A FIAT és a Volkswagen éve volt 2006

Infostart
2007. január 16. 20:33
A korábbinál nagyobb gazdasági növekedés ellenére az európai autóeladások csak mérsékelten nőttek - állapítható meg a statisztika alapján. A legtöbb autót (több mint 3 millió darabot) tavaly is a Volkswagen adta el, az év nyertese mégis a FIAT volt, amely kilábalva a válságból közel 17 százalékkal növelte eladásait.

Bár az európai gazdaságnak jó éve volt 2006-ban, ugyanezt az autógyártók és -kereskedők már nem mondhatják el, hiszen az eladások csak mérsékelten nőttek.

Az élen a Volkswagen áll több mint 3 millió eladott gépjárművel, ám a nagy nyertes a FIAT, amely úgy tűnik, végleg kilábalt a válságból. Ezt jelzi eladásainak 17 százalékos növekedése.

A nagy vesztesek a francia autógyárak: a Renault 11, míg a Peugeot 2 százalékkal kevesebb autót adott el, mint 2005-ben.

Bár a német autópiac nőtt (3.8 százalékkal), a brit (4 százalékkal), a spanyol, a francia és az olasz némileg csökkent, szakértők szerint a magas üzemanyagárak és kamatok miatt.

Az amerikai gyártók nem teljesítettek túl jól, hiszen a Ford és a General Motors is kevesebb autót adott el mint 2005-ben (0.7 és 2.7 százalékkal).