Boltokba kerül a 100 dolláros laptop

Infostart
2007. január 11. 13:59
Még a nyár folyamán ötmillió, szegény országban élő gyerek juthat száz dolláros laptophoz a "Minden gyermeknek egy laptopot" jótékonysági csoport útján.

A száz dolláros laptop néven is ismert terv ötletét másfél évvel ezelőtt vetette fel Nicholas Negroponte, a Massachusets Technológiai Intézet média laboratóriumának alapítója.

Azóta megalakult az OLPC csoport és tavaly nyáron be is mutatták az első működő prototípust, viszonylag szerény processzorral, aprócska képernyővel, ám hálózati üzemelésre készen.

A kurblis laptop elektromos hálózat nélkül is működik, csak néhányat kell tekerni a kihajtható karon és ennyi energiával negyedórán át működik.

A laptop jelenlegi előállítási költsége 150 dollár körül van, de a csoport szerint a tömeggyártás beindultával ezt talán sikerül leszorítani a megcélzott száz dolláros határra.

A laptopokat a fejlődő országok kormányai vásárolják meg a gyerekeknek. A kis gépek egyetlen komoly hátránya, hogy az adatok tárolását szerény 500 megabájtnyi flash memória biztosítja, így viszont nem kell költséges és érzékeny merevlemezt építeni a gépbe.

A csoport kezdeményezői úgy tervezik, hogy a hagyományos kereskedelmi csatornák megkerülésével, egyenesen az érintett országok oktatási minisztériumainak szállítanák a gépeket, amelyek azután ugyanúgy jutnának el a gyerekekhez, mint a tankönyvek.

De lehet, hogy a száz dolláros laptop rövidesen a boltokban is kapható lesz, "kettőt fizet, egyet kap" alapon, így a módosabb vásárlók támogathatnák a fejlődő országokban élő gyermekeket.

A tervnek születése, majd az első prototípus bemutatása óta eddig két neves ellenzője volt, akik mindketten a gép kis teljesítményét bírálták.

Az egyik Bill Gates, a Microsoft vezére, a másik pedig a processzorgyártó Intel elnöke, Craig Barrett. A száz dolláros laptopban Linux operációs rendszer és AMD processzor lakik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást