Stumpf: "a költségvetésnek nincsenek nyertesei"

Infostart
2007. január 4. 13:00
A Századvég Alapítvány elnöke szerint a 2007. évi költségvetésnek nincsenek nyertesei. Stumpf István úgy vélte, hogy bár a nyugdíjasok némileg jobb helyzetben vannak, ezzel párhuzamosan a nagycsaládosokra, a kis és közepes vállalkozásokra, vagy a pedagógusokra súlyosabb teher hárul.

A Századvég Alapítvány elnöke a szervezet elemzését ismertetve az idei költségvetésről kijelentette: a büdzsé "az eddigi felelőtlen gazdaságpolitika első korrekciós lépése, amelyben egy megbomlott államháztartási egyensúly helyreállítására való törekvés jelenik meg".

Stumpf István szerint a "rossz politikai diagnózis alapján a válságkezelésre alkalmazott terapikus megoldások komoly gondokat okozhatnak a társadalomban".

Az Orbán-kormány volt kancelláriaminisztere kijelentette: a kormányzat a 2007. évi költségvetés keretében a neoliberális sokkterápia miatt olyan sebeket ütött a társadalom szociális szövetén, amelynek helyreállítása hosszabb távon sokkal esetleg többe kerülhet, mint amennyit rövidtávon képes megtakarítani a kormányzat a költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében.

Stumpf István szerint a költségvetésnek nincsenek nyertesei, bár a nyugdíjasok némileg kedvezőbb helyzetben vannak, miközben a nagycsaládosokra, a kis és közepes vállalkozásokra, vagy a pedagógusokra súlyosabb teher hárul.

Reálisak a költségvetés számai

Az Aegon Magyarország Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója az elemzésben úgy vélekedett, hogy a költségvetés számai reálisak, sőt a GDP arányos államháztartási hiány a tervezett 6,8 százalékkal szemben 6,3 százalék lehet.

Heim Péter szerint a költségvetés legnagyobb problémája, hogy a nyugellátásokra fordított kiadásokra nincs fedezet, a nyugdíjkassza hiánya eléri a GDP 2,5 százalékát.

A szakember azt mondta, hogy ha nem csökkent kamatot a jövő év második felében a Magyar Nemzeti Bank, akkor 2007-ben az euró átlagos árfolyama 245 forint körül alakulhat, kamatcsökkentés esetén az árfolyam 255 forintra emelkedhet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást