Legálisan ehetünk kaviárt, de vajon meddig?

Infostart
2007. január 3. 03:54
Az ENSZ ugyan továbbra is gátat akar szabni a kaviárkereskedelemnek, de engedélyezte bizonyos mennyiség kinyerését a Kaszpi-tenger partján fekvő országoknak. A drága csemege azonban a tokhalakkal együtt továbbra is fogyóban van.

Egy évvel ezelőtt már szinte teljes tilalmat vetettek ki a cikk kereskedelmére, a Kaszpi-tengerben ugyanis rohamosan csökken a tokhalak mennyisége; márpedig ennek a fajnak az ikrája a kaviár.

Noha a tokhalak állománya tovább fogyatkozik, az öt, Kaszpi-tenger mellett fekvő állam (Azerbajdzsán, Oroszország, Kazahsztán, Türkmenisztán, Irán) folytatni akarja a halászatot.

Az ENSZ kvótát szabott minden kaviárfajtára, összesen 96 tonna kinyerését engedélyezve az öt állam számára. Ez 15 százalékkal kevesebb a 2005-ös kvótánál.

A térségből a világon forgalomba hozott kaviármennyiség 90 százaléka származik. A különlegesség illegális kereskedelme azonban körülbelül ugyanakkora, mint a legális.