Víztározós erőmű épülhet a Dunán?

Infostart
2006. december 11. 08:18
Az energiapiaci szereplők nagy arányban támogatnák egy dunai tározós vízerőmű megépítését - ez derült ki az EnergiaInfó legfrissebb felméréséből. A magyar villamos energia rendszer szabályozhatóságának érdekében szakértők szerint elengedhetetlenül fontos lenne egy ilyen rugalmas erőművi kapacitás kialakítása.

Az EnergiaInfó által megkérdezett piaci szereplők 88,6 százaléka igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy támogatná-e egy dunai tározós vízerőmű megépítésének tervét. Az árampiaci liberalizációval párhuzamosan megnövekedett import, illetve a kapcsolt, és a megújuló forrásra, elsősorban a szélenergiára alapozott áramtermelő kapacitások szaporodása meglehetősen merevvé tette a rendszert.

A mélyvölgyi időszakokban az alaperőműveket, a paksit és a mátrait is gyakorta le kell szabályozni, ezért a rendszerirányító szakértői szerint elengedhetetlenül fontos volna egy tározós kapacitás létesítése.

Mint Vinkovits András, a Mavir Zrt. vezérigazgatója nemrég az EnergiaInfó kérdésére elmondta, vannak ugyan ilyen létesítmények a szomszédos országokban, ahonnan lehetne vásárolni szabályozó energiát, de Magyarország számára olyan megoldásra van szükség, ami minden körülmények között rendelkezésre áll, ezért célszerűbbnek látnák a határokon belül megoldani ezt a kérdést.

Néhány befektető megkezdte a lehetséges helyszínek vizsgálatát, egyelőre azonban még egyik sem nyújtott be konkrét engedélykérelmet az energiahivatalhoz.