Távozik a Magyar Telekom vezérigazgatója?

Infostart
2006. december 5. 09:58
Tizenegy évnyi vezérigazgatóskodás után távozik a Magyar Telekom Nyrt. éléről Straub Elek. A 62 éves cégvezető szerződése 2008-ban járt volna le, de úgy tűnik, hogy a balkáni leányvállalatoknál kirobbant számlázási botrány - ami miatt a mai napig sincs elfogadott 2005-ös mérlege az ország egyik legnagyobb cégének - végül Straub székébe került - írja az Index.

A Magyar Telekom március végén közölte, hogy nem tartja meg április végén az évi rendes közgyűlését. A közgyűlés elhalasztásának hivatalos oka az volt, hogy még nem zárult le a cég pénzügyi eredményeinek auditálása. Emiatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete májusban és júliusban kétszer is a kiszabható legmagasabb bírsággal, 6-6 millió forinttal sújtotta a Magyar Telekomot, amely a mai napig sem tette közzé 2005-ös éves jelentését és auditált mérlegét. Pedig az amerikai tőzsdén is jegyzett cégtől június 30-ig azt az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) is meg kellett volna kapnia.

A könyvvizsgáló könyvvizsgál

Az éves jelentést és az auditált mérleget azért nem tudja prezentálni a Magyar Telekom, mert könyvvizsgálója, a PriceWaterhouseCoopers (PWC) nemzetközi auditorcég nem hajlandó ellenjegyezni azt. Az auditor ehelyett még az év elején vizsgálatot indított a cég egyik leányvállalata, a Telekom Montenegro által kötött két, összesen mintegy 700 millió forintértékű tanácsadási szerződés ügyében, melyek szerintük szabálytalanul köttettek.

Lapértesülések szerint a piackutatási szerződésekre kifizetett pénz offshore cégekhez kerülhetett, sőt magát a szerződést is egy offshore céggel kötötték: elképzelhető, hogy a kifizetett összegek nincsenek arányban az elvégzett munkával, de lobbipénzek kifizetéséről vagy adókikerülésről is szó lehet.

Augusztusban a Magyar Telekom igazgatósága bejelentette: október elejére rendkívüli közgyűlést hív össze, hogy tájékoztassa részvényeseit az ügyről. Straub Elek az Indexnek akkor azt nyilatkozta, hogy a rendkívüli közgyűlésig nem számít a vizsgálat lezárultára.

"Részben nem tudok, részben nem is válaszolhatok arra, mi történt" - felelte az elnök-vezérigazgató a vizsgálattal kapcsolatos kérdésre, egyebek között személyes és üzleti adatok védelmére hivatkozva. A pozíciójának gyengülését firtató kérdésre azt mondta, hogy anyacége, a Deutsche Telekom álláspontja változatlan a magyar vezetést illetően, "sikeres, a munkáját felelősséggel végző vezetésnek tartanak bennünket".
Újabb kifogásolt szerződések

A rendkívüli közgyűlésen a Magyar Telekom igazgatósága arról számolt be a részvényeseknek, hogy még nem fejeződött be a vizsgálat a montenegrói leányvállalatnál kötött szerződésekkel kapcsolatban: ezek értékét ekkor már 1,98 milliárd forintra teszik, mert az auditor által kifogásolt két, összesen 700 millió forintos szerződés mellett a vizsgálat során további két szerződést találtak, amelyek elszámolása a könyvekben nem található.

Straub Elek akkor azt közölte: a vizsgálat befejezésének időpontját nem tudja, ugyanakkor annak költségei már elérték a 3,1 milliárd forintot. A történtek miatt addig két alkalmazottnak, Balogh András külföldi akvizíciókért felelős stratégiai igazgatónak és helyettesének, Morvai Tamásnak kellett távoznia a cégtől.

A Manager Magazin november végén már tudta: a cég auditált mérlegének feltétele Straub Elek távozása a vezérigazgatói székből. A belső vizsgálat a végéhez közeledik, a végleges jelentés december elejére készül el. A legutolsó közbülső jelentés legfontosabb megállapítása a lap értesülései szerint az volt, hogy a menedzsmentnek több mint nyolc hónap alatt nem sikerült bebizonyítania, hogy a vitatott szerződések jogszerű, valós és értékarányos szerződések voltak.

A Manager Magazin szerint hosszú hónapokig tartott, míg a helyzet tisztázásával megbízott White&Case jogi iroda hozzáfért az üggyel kapcsolatos dokumentumokhoz. Ekkor azonban a Telekom Montenegró megvásárlásakor kötött szerződések után azokat a dokumentumokat is vizsgálni kezdte, amelyek a macedón Maktel évekkel korábbi akvizíciójakor keletkeztek. Csakúgy, mint a Telekom Montenegro esetében, állítólag itt is egy Cipruson bejegyzett offshore céggel kötött marketingszerződésekről van szó.

További részletek az Indexen.