"Az ország még hozhat jó döntést"

Infostart
2006. december 1. 19:07
A kilencvenes évek elején lefolytatott privatizáció egyik nagy hibája az volt, hogy az egyben eladott nagyvállalatok gátolták a verseny kialakulását - mondta az InfoRádiónak Voszka Éva közgazdász, a "Versenykultúráért" díj idei kitüntetettje. Most az energiaipari verseny feltételeit vázolják fel éppen, és az ország még hozhat jó döntést.

A privatizáció kapcsán Magyarország elszalasztotta azt az egyedülálló alkalmat, hogy úgy változtassa meg a piaci szerkezetet, hogy az a versenynek kedvezzen - mutatott rá Voszka Éva.

A Pénzügykutató főmunkatársa kiemelte: meg lehetett volna tenni, hogy a rendívül centralizált szocialista gazdasági rendszer cégeit felbontva, részenként privatizálják. Az esetek jelentős részében azonban nem ez történt, és ez számos területen, például a távközlésben is akadályozta a verseny kialakulását - emlékeztetett a szakember.

Az elmúlt években fokozatosan nyíltak meg azok a piacok, amelyek eddig korlátozva voltak, ami most közvetlenül előttünk áll, az az energetika, vagyis a villamos áram és a gázpiac megnyitása. A jövő év közepétől minden fogyasztó szabadon választhatja meg a szolgáltatóját - jegyezte meg Voszka Éva.

A Pénzügykutató szakembere hozzátette: tudomása szerint a teljes piacnyitás szabályai még nincsenek kidolgozva. Elég sok múlik azon, milyen lesz a piacnyitás technikája - hangsúlyozta Voszka Éva.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást