Utazási irodák: a forintárfolyam az úr

Infostart
2006. november 29. 05:47
Az utazási irodák a forint árfolyamának változása miatt általában fenntartják maguknak azt a jogot, hogy a meghirdetett utak árait adott esetben módosítsák. Az elmúlt fél évben, amikor a forint komoly gyengülésen ment keresztül, számos utazási iroda élt is ezzel a lehetőséggel. A gyakorlatban azonban ahány iroda, annyiféle az árazás.

A törvények lehetőséget adnak arra, hogy a forint gyengülése esetén az irodák egy már meghirdetett útnál is árat emeljenek, ha ezt kikötik az általános utazási feltételek között. Ennek azonban természetesen van egy értesítési ideje, tehát a 20 napon túl induló utaknál tudják ezt megtenni - mondta az InfoRádiónak a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke.

Idén, amikor a forint az euróhoz képest egy fél év alatt több tíz forintot is gyengült, volt példa arra, hogy egy-egy utazási iroda kénytelen árat emelni - tette hozzá Békefi Veronika.

A szövetség alelnökének szavaiból ugyanakkor kiderült az is: a forint erősödése általában nem direkt árcsökkentésben jelenik meg az utazási irodáknál, hanem különböző kedvezményeken, illetve akciókon keresztül.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Háda Bálint, a Quaestor vezetõ elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást