Az egész vezérkar belebukhat a Siemens botrányába

InfoRádió / MTI
2006. november 27. 11:30
Már a Siemens vezetőségének pozícióit fenyegeti a másfél hete kirobbant korrupciós botrány. Német értesülések szerint a müncheni főügyészség a közeljövőben a cég igazgatótanácsának elnökét is kihallgatja. A részvényesek teljes átvilágítást követelnek.

Az Európa egyik legjelentősebb ipari és elektronikai konszernjének számító, és Magyarországgal is szoros üzleti kapcsolatokat ápoló vállalat egyik őrizetben lévő alkalmazottja a hét végén azt állította: az elmúlt években kifizetett, tetemes megvesztegetésekről magas beosztású vezetők is tudtak, és többen közülük igyekeztek eltussolni az ügyet.

A Süddeutsche Zeitung által idézett alkalmazott a Siemens korrupció elleni részlegének egyes vezetőit említette, akik szavai szerint tudtak a "világméretű korrupcióról".

A botrány az elmúlt napokban valóban világméretűvé vált. Információk szerint a konszern alkalmazottai bizonyos megrendelések elnyerése fejében európai, afrikai, közép-és dél-amerikai, valamint ázsiai országokba is utaltak csúszópénzeket.

A megemlített államok között szerepel egyebek között Nigéria, Egyiptom, Kuvait, Szaúd-Arábia és Indonézia. A szóban forgó megvesztegetések értéke az eddigi összesítések szerint jócskán meghaladja a 200 millió eurót ( mintegy 52 milliárd forint).

Belső-külső nyomás

A részvényesek szóvivője hangsúlyozta: a megvesztegetési ügyeket teljes mértékben fel kell tárni. Akiről bebizonyosodik, hogy akár a legcsekélyebb tudomása is volt a pénzek törvénytelen kifizetéséről, és azt nem jelentette, annak azonnali hatállyal távoznia kell a Siemenstől - tette hozzá Michael Kunert.

A müncheni főügyészség valószínűleg a közeli napokban ki akarja hallgatni az igazgatótanács elnökét is, hogy megállapítsa, milyen szerepe volt a megvesztegetésekben.

A cég eddig azt állította, hogy Klaus Kleinfeld először idén januárban szerzett tudomást az elmúlt években történtekről, és azonnal vizsgálatot rendelt el.