Kétezer milliárd közlekedésfejlesztésre 2013-ig

InfoRádió / MTI
2006. november 18. 10:09
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szerint a közlekedés fejlesztésére az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 2007 és 2013 között 2 ezer milliárd forint áll rendelkezésre. A szaktárca honlapjára frissen felkerült Közlekedési Operatív Program (Közop) projektlistája 50 közúti és 7 vasúti fejlesztést tartalmaz.

A Közop több mint 1.700 milliárd forint fejlesztési forrást tartalmaz, a többi pénz a regionális operatív programokban áll rendelkezésre. Ez utóbbiból elsősorban a helyi érdekeket szolgáló 8 út fejlesztése valósulhat meg. A társadalmi vitára bocsátott projektlista az egyeztetések során még változhat.

A listán szereplő projektek megvalósításához - a fenti összegen túl - hozzájárul a mintegy 500 milliárd forintnyi magánszférától származó (PPP) forrás is. Ez az összeg elsődlegesen a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére szolgál.

A GKM elképzelése szerint a következő hét évben a közlekedés területén megkülönböztetett figyelmet élvezne az ország nemzetközi összeköttetésének, valamint a régiók egymás közötti kapcsolatának fejlesztése, illetve a környezetkímélő és az elővárosi közösségi közlekedési módok támogatása.

A Közop keretösszegből 850 milliárd fordítható a közúti közlekedés fejlesztésére. Kiemelt helyet kap a gyorsforgalmi autóutak és autópályák építése. Így például az M43-as gyorsforgalmi út Szeged-országhatár közötti 62 kilométeres szakaszának megépítése, a 8-as főút fejlesztése, az M7-es továbbépítése, és az M3-as kiépítése az ukrán határig.

A vasútfejlesztések közül kiemelkedik a Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony, valamint a Budapest-Lökösháza vonal fejlesztése, melyeknek célja, hogy a pályákat alkalmassá tegyék az óránkénti 160 kilométeres sebességű közlekedésre.

A projektlista pénteken került fel a GKM honlapjára, három nap áll rendelkezésére, hogy az érintett szakemberek eljuttassák a szaktárcához véleményeiket, hozzászólásaikat.