Gyurcsány megdöbbentő lépést jelentett be

Infostart
2006. november 17. 12:01
A kormány olyan törvénymódosítási javaslatot terjeszt az országgyűlés elé, amelynek értelmében 2008-tól csak szufficites, azaz nem veszteséges költségvetési javaslatot lehet benyújtani és elfogadni. A miniszterelnök erről a Befektetői Tanács tagjai előtt beszélt.

A befektetők arra kérték Gyurcsány Ferenc kormányfőt és a parlamenti pártokat, hogy tegyenek meg mindent az euró lehető leghamarabbi bevezetéséért, és a nagy elosztó rendszerek átalakításáért.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint a jelenlegi adórendszer struktúrájában, belső szerkezetében nem támogatja eléggé a növekedést.

Rövid távon igaza van a kormánynak, amikor a kiigazítás érdekében először bevételnövelő intézkedéseket tett, viszont a kiigazítás első nagy szakasza után el lehet gondolkozni azon, hogy a következő évekre meghatározott adótömeget elő lehet-e állítani más szerkezetben - tette hozzá a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint 2007-ben el lehet kezdeni az eddigieken túlmutató nagy átalakítási programokat, amelyek érinthetik az adórendszer belső szerkezetét és a nyugdíjrendszer hosszú távú folyamatait is.

Sugár András, a Befektetői Tanács társelnöke arra hívta fel a parlamenti pártok figyelmét, hogy álljanak ki a magyarországi befektetésekért, hajtsák végre következetesen a konvergenciaprogramot az euró mielőbbi bevezetése érdekében.

A tanács szorgalmazza, hogy a parlamenti pártok biztosítsák a kiszámítható és átlátható üzleti környezetet, folytassák a nagy elosztórendszerek átalakítását.

Közölte: azt várják a parlamenti pártoktól, hogy dolgozzanak ki arányos és egyben a versenyképességet szolgáló adó- és járulékrendszert.

A társelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a parlamenti pártok tegyenek lépéseket a bürokrácia csökkentése, a közigazgatási folyamatok vállalatokat is érintő egyszerűsítése érdekében, valamint igazítsák a magyar oktatási rendszert a gazdaság tényleges igényeihez.

A Befektetői Tanács 1998 márciusában alakult a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara kezdeményezésére, célja a mindenkori magyar kormány és az országban befektető legnagyobb cégek elsőszámú vezetői közötti folyamatos párbeszéd fenntartása annak érdekében, hogy további jelentős befektetések érkezzenek Magyarországra.

Gyurcsány Ferenc közölte: a tanács javaslatai pozitívak, a kormány azonban nem csak a befektetők szempontjait veszi figyelembe.

Fidesz: Gyurcsány saját kormányát minősíti

A miniszterelnök bejelentésével saját kormányzásáról mond kritikát - mondta az InfoRádiónak a Fidesz alelnöke. Varga Mihály hozzátette: támogatják a javaslatot, de módosítást fognak beterjeszteni a költségségvetési tanács felállítására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Varga Mihály (Fidesz)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Barcza György, az ING Bank elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást