Veszélybe kerülhet Szlovákia euró-csatlakozása?

Infostart
2006. november 13. 10:59
A szlovák jegybank még várhatóan az idén ujabb alapkamatemelésre készül. Erre főleg a rohamosan erősödő korona és az infláció alakulása ad okot, ami miatt csúszhat az euró 2009-es bevezetése.

Ivan Sramko, a Szlovák Nemzeti Bank elnöke, aki nemrégen résztvett az EU monetáris tanácsának frankfurti ülésén jelezte, hogy Pozsony nem zárja ki az újabb alapkamat-emelést.

Az elmúlt napokban a szlovák pénznem ujabb történelmi rekordodkat döntögetett. A korona gyors támadást inditott a pénzpiac által lélektani határnak tartott 36 koronás árfolyam ellen, a hét utolsó munkanapján egy euró már csak 36 korona 10 fillért ért.

Annak ellenére, hogy a Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzése szerint októberben némileg mérséklődött az infláció, mely 3,7 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban, az elemzők úgy tartják, hogy ez a folyamat az év végén ismét változni fog.

Az elemzők attól félnek, hogy a pénzromlás esetleges gyorsulása veszélyeztetheti a maastrichti kritériumok betartását és emiatt csuszhat az euró bevezetésének 2009 január elsejére tervezett időpontja.

A jegybank az idén már négyszer, összesen 175 bázisponttal emelte az alapkamatot, mely jelenleg 4, 75 százalékon állapodott meg. A nemzeti bank elnöke szerint valószinű, hogy az év végéig még legalább 0,25 százalékkal emelik az alapkamatot.

Ennek elsősorban azok örülnek majd, akik megtakarításaikat banki betétekben helyezték el, a másik oldalon drágulnak majd a hitelek.

Pozsony a jelek szerint tartani tudja az euró bevezetésének ütemtervét, melyet - szakemberek szerint - egyedül az infláció kedvezőtlen alakulása veszélyeztethet.

Sokan attól tartanak, az emelkedő energia és élelmiszerárak miatt jövőre az inflációt nem sikerül majd központi intézkedésekkel kordában tartani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást