Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új vezér a Magyar Telekom anyavállalatánál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy évvel mandátuma lejárta előtt lemondott a Magyar Telekom német anyavállalata, a Deutsche Telekom vezérigazgatója. Helyét a cég mobil üzletágának vezetője veszi át.

A 45 éves Kai-Uwe Ricke távozása - a Deutsche Telekom csütörtökön közzétett gyenge harmadik negyedévi teljesítménye után - nem okozott különösebb meglepetést, sőt, a piacok egyenesen örömmel fogadták a hírt: három százalékkal emelkedett a cég részvényeinek ára.

Ricke egy nagyon nehéz időszakban, 2002 végén került a Deutsche Telekom élére: az új vezér kinevezése előtti negyedévben a német óriás minden idők legnagyobb negyedéves veszteségét, 22 milliárd eurót volt kénytelen elkönyvelni, adóssága pedig 64 milliárd eurót tett ki.

A rózsaszín óriás több nagy európai telekommunikációs céghez hasonlóan azzal a kettős gonddal küzd, hogy a telítődött mobil üzletágban már alig van növekedési kilátás, a vonalas előfizetések száma pedig gyorsuló ütemben csökken.

Ricke helyét az a 43 éves Rene Obermann veszi át, aki eddig a T-Mobile vezérigazgatója volt. Meglehetősen nehéz feladat vár rá, hiszen valószínűleg kénytelen lesz folytatni elődje tavaly bejelentett, 32.000 fős létszámleépítési tervét, de úgy, hogy a részvényesek érdekeit szem előtt tartva a szakszervezeteket se haragítsa magára.

A legnagyobb részvényes ráadásul maga a német állam, amely egyszerre érdekelt a cég nyereséges működésében és a foglalkoztatottság fenntartásában.

A létszámleépítes viszont elkerülhetetlen, már csak azért is, mert a Deutsche Telekom csaknem 250 ezer dolgozóval ért el tavaly nagyjából 60 milliárd eurós árbevételt, míg például az angol BT 100 ezer dolgozóval csaknem 30 milliárd eurós árbevetélt mutatott ki.