Veres: "ők értik, hogy mi mit mondunk"

InfoRádió / MTI
2006. november 7. 18:55
A pénzügyminiszter szerint az Európai Bizottság őszi gazdasági előrejelzésében nem vette figyelembe azokat a Magyarországon folyamatban lévő döntéseket, amelyek jelenleg a Parlament vagy a kormány előtt vannak, ezek hatásával nem számolt, ezért fordulhatott elő, hogy a prognózisban szereplő néhány adat eltér a magyar tervektől.

Veres János brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta: ha a szóban forgó döntések megszületnek, meggyőződése szerint Brüsszelben ugyanazon számok jönnek ki, mint a magyar tervekben.

A magyar politikus azt mondta, hogy Joaquín Almunia pénzügyi biztos is megerősítette ezt. Veres János szerint nincs számszerű vita Budapest és Brüsszel között ebben a kérdésben.

"Õk értik, hogy mi mit mondunk, de azt mondják, ezt akkor hiszik majd el, ha elfogadjuk a törvényben. Én azt mondom, hogy a beterjesztett költségvetésnek megfelelően lesz elfogadva ez a pont is" - mondta Veres János.

Négy intézkedés, amiről Brüsszel nem tud

A pénzügyminiszter kifejtette: legalább négy olyan intézkedés van a Parlament előtt, amely befolyásolhatja, hogy a következő években mennyi lehet a költségvetés hiánya.

Veres János szerint egyfelől ilyen az egy hete beterjesztett költségvetési törvény, amelynek tartalmát Brüsszel még nem vehette figyelembe a saját számításánál.

Az egészségügyi törvény módosításával kapcsolatban két fontos javaslat már az Országgyűlés előtt van, egy harmadik pedig elkészült, de még oda sem jutott el - ezeket sem vette figyelembe a bizottság.

A nyugdíjreformmal kapcsolatban meghozott kormányzati és parlamenti döntéseket még nem tudták figyelembe venni, mert ezek nem véglegesek, az oktatásfinanszírozással kapcsolatos kérdések pedig a költségvetési törvényben vannak - érvelt Brüsszelben Veres János.

A Fidesz aggódik

A Fidesz frakcióvezetője szerint az Európai Bizottság előrejelzéséből az derül ki, hogy az unió illetékesei nem fogadták el a magyar kormány jövő évre vonatkozó előrejelzését.

"Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa egyértelműen azt az aggodalmát fogalmazta meg, hogy már a kiindulásként használt adatok sem felelnek meg a valóságnak, márpedig ha az alapok csúsznak, akkor csúszik az egész épület is" - mondta Navracsics Tibor.

A legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője szerint "bár brutális megszorításokat" tartalmaz a jövő évi költségvetés, az államháztartás egyensúlya nem fog alapvetően javulni, és ezt "a független pénzügyi elemzők" is elismerik.