Rekordbevétel a német autópálya-díjakból

Infostart
2006. november 6. 11:53
Berlinben a korábbi baljós jelentések után egy ideje a kedvező hírek vannak túlsúlyban a Pénzügyminisztériumban. Ezúttal az autópályadíjakból származó bevételek döntöttek korábbi rekordot.

Csupán októberben közel 300 millió euro folyt be az államkasszába a négypályás autóutak használatáért a fuvarozó cégektől. A teherautókra kivetett útvám bevezetése óta ez a legmagasabb havi összeg.

Így eddig az év során az autópálya-használati díjból az állam bevétele már megközelítette az 5 és fél milliárd eurót. A pénzügyminisztériumban jövőre az összeg további emelkedésével számolnak, mert januártól 13 centtel emelik az útvámot.

Wolfgang Tiefensee közlekedésügyi miniszter nemrég közölte, hogy az Európai Unió illetékes hivatalának jóváhagyása alapján jövőre megkezdik a főútvonalakon közlekedő tehergépkocsikra is az útvám kivetését.

Elsőként Hamburg térségében léptetik életbe az intézkedést, majd a francia határhoz közel eső Rajna-Falz tartomány következik, végül pedig valamennyi főútvonal használatáért fizetniük kell a fuvarozóknak.

Miután az elektronikus díjbeszedő rendszer működését tökéletesítették az autósztrádákon, most viszonylag rövid idő alatt fel tudják szerelni ezeket a készülékeket a főútvonalak fölé is, így várhatóan 2008-ban már valamennyi főútvonal igénybevételéért díjat fognak szedni.

A közlekedési miniszter ugyanakkor tagadta azokat a híreket, hogy idővel a személygépkocsiknak is fizetniük kell majd az autópályák használatáért.