Az autógyárak a saját vállalásaikat sem tartják be

InfoRádió / MTI
2006. november 5. 10:41
Az Európai Unióban árusított 20 nagy járműmárka háromnegyedének szennyezőanyag-kibocsátása magasabb, mint amit gyártójuk vállalt, azaz a vállalatok nem tartják be az önkéntes vállalásukat az emisszió csökkentéséről.

Az unió ezért azt tervezi, hogy új szabályozást dolgoz ki a probléma kezelésére. Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos a tervezettel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az szintén sokban az önkéntes vállalásokra épülne.

Ezek szerint a gyártók a kibocsátást egy autóra számolva kilométerenként legfeljebb 140 milligrammra csökkentenék 2008-ra, majd 2010-re 120 milligrammra.

A kibocsátási norma azonban átlag, vannak gyártók, melyek felette, mások alatta teljesítenek modelljeikkel. A felmérés az egyes gyártókra külön-külön készült, amelyből egyebek között kiderült, hogy a vezető európai márkák között volt olyan, amelyik a környezetvédelemmel kapcsolatos hatékonyságot az elvártnak csak felével javította autói esetében, azaz az önkéntesség elve nem működik eléggé.

Dimasz szavai szerint nem elképzelhetetlen, hogy gyártókra bontják le az értékhatárokat, bár valószínűbb, hogy marad az átlagérték-megállapítás.