Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Akár 70 százalékos gázáremelés is jöhet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
2007-ben megszűnik a tömbtarifarendszer, így ekkortól már csak a rászorulók kapnak gázártámogatást - hangzott el a köztelevízióban. Erre már június 28-án Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter is utalt.

A támogatási rendszer markánsan átalakul jövő év elejétől, annak érdekében, hogy valóban a rászoruló családok kaphassák a gázár-támogatást.

A módosítást jelenleg a szociális tárcánál készítik, ahol egyelőre nem kívántak részleteket elárulni.

A Népszabadság szerint a fogyasztókat jövedelmi alapon három csoportba kívánják osztani: az ő tarifájukat ez alapján nagyon, kevésbé, illetve egyáltalán nem támogatná az állam. Ez a 3,2 millió lakossági gázfogyasztót három egyforma részre osztaná.

Jelenleg, fogyasztás alapján, háromsávos a tarifarendszer. A mostani intézkedés a sajtóhírek szerint a legmódosabb mintegy 1 millió gázfogyasztónak mintegy 70 százalékos áremelést okozhat. Ebben az idei és a jövő évi emelés is benne van.

A középső sávban, azaz az ezerötszáz és háromezer köbméter között fogyasztóknál ez az emelés elérheti a 25 százalékot. A többi kategóriában ennél alacsonyabb lehet az áremelés.

A szociálisan rászorulók köre a nagycsaládosok, a kiemelt családi pótlékban, illetve fogyatékossági támogatásban részesülők tartoznak. Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter még nyáron azt mondta, hogy a rászorulók akár a jelenleginél nagyobb támogatást is kaphatnak.

A jövő évi költségvetés alapján a kormány az idei 150 milliárd helyett 2007-ben csak 112 milliárd forintot szán az állami büdzséből a lakossági gázfogyasztás támogatására.