Oroszország újabb korlátozást tervez

Infostart
2006. október 30. 15:48
Oroszország jövőre ismét betilthatja az Európai Unióból érkező húsimportokat, amennyiben az unió nem ad további garanciákat Románia és Bulgária csatlakozását követően.

Oroszország, élelmiszerbiztonsági okokra hivatkozva, évek óta igyekszik fékezni a húsimportot, miközben Moszkva komoly erőkkel igyekszik a hazai hústermelést fokozni.

Az ország éves húsimportja évi négyszázezer és hatszázezer tonna között mozgott az elmúlt öt évben, a fő források pedig az Európai Unió országai, az Egyesült Államok, Argentína és Kína.

Oroszország nemrég szinte minden Bulgáriából érkező állati termék importját betiltotta, az úgynevezett kék nyelv marhabetegség miatt, amely az utóbbi két évben Spanyolországnak is nagy gondokat okozott és már a bikaviadalok létét is fenyegette.

Romániából a sertéspestisre hivatkozva tiltották meg az importot. Az orosz élelmiszerbiztonsági hivatal vezetője szerint a jelenlegi rendszerben nincs elegendő garancia arra, hogy Románia és Bulgária uniós csatlakozása után ezekről az országokból ne érkezhessen hús Oroszországba hamis származási okmányokkal.

A kerülőút eddig főleg Ukrajna volt, ahol a tranzitszállítmányok egy részét át is címkézték.

A húsimportok ügye az egyik komoly vitapont Oroszországnak a világkereskedelmi szervezettel folytatott csatlakozási tárgyalásaiban.

Moszkva szerint a támogatott - ezért olcsó - uniós import elsorvasztja a hazai termelést, az unió és az Egyesült Államok indokolatlan protekcionizmust emleget, Kína pedig - amelynek szárnyasimportját is korlátozta Oroszország - amiatt panaszkodik, hogy több százezer termelő veszítheti el állását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást