A karácsonyi bevásárlásnál is érződnek majd a megszorítások

Infostart
2006. október 30. 12:31
A karácsony előtti bevásárlási rohamon is érezhetőek lesznek a megszorítások hatásai. Legalábbis erre számítanak a kereskedők, akik visszafogottabb forgalomnövekedést, illetve stagnálást várnak - tudta meg az InfoRádió az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárától.

Idén még növekedésre, jövőre azonban már a forgalom csökkenésére számítanak a kereskedők a kormányzati megszorító intézkedések miatt.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádiónak elmondta: idén az első három negyedévben 4-5 százalékos volt a bővülés. Számításaik szerint ugyanakkor az utolsó negyedévben lelassul a kiskereskedelmi forgalom növekedése, sőt, elképzelhető, hogy egyes területeken nem is éri el az októberi, novemberi forgalom az előző éves szintet.

Más a helyzet persze a decemberrel, amikor karácsonyra készülve kiköltekezik magukat az emberek. Forgalomnövekedésre ugyan ott sem igazán számítanak, de arra igen, hogy a tavalyi kiskereskedelmi értékesítést eléri majd a decemberi forgalom - derült ki Vámos György szavaiból.

2007 nehezebb év lesz

A főtitkár hozzá tette: a 2006-os évet összességében pozitív szaldóval zárják a kereskedők. 2007-et ugyanakkor kritikusnak nevezte, hiszen a bérek reálértéke csökken majd, ez pedig a fogyasztáson is érződik majd.

Vámos György szerint a helyzetet az is rontja, hogy a megszorítások miatt egyre többen a feketegazdasághoz fordulnak, nem teljesen legális forrásokból szerzik be a termékeket.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség ezért már megkereste az illetékes ellenőrző hatóságokat és felajánlották az együttműködésüket. Úgy vélik ugyanis, hogy szükség volna egyrészt az ellenőrzési módszerek szigorítására, másrészt a jogszabályok felülvizsgálatára, például a piacok, vásárok működése kapcsán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást