Szabálytalan autópálya-tender: 15 milliós bírság

Infostart
2006. október 27. 17:56
Jogsértő volt a Zala-Somogy Konzorcium kizárása az M7-es autópálya Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közti szakaszának építésére kiírt pályázatból, ezért a kiíró Nemzeti Autópálya Zrt.-re 15 millió forint bírságot szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság. A határozat nem érinti a nyertes konzorciummal megkötött szerződést.

A döntőbizottság a tenderen vesztes Strabag-Hídépítő alkotta Adria konzorcium, a Betonút-Vegyépszer alkotta Zala-Somogy konzorcium, valamint további két ajánlattevő beadványát tárgyalta, amelyben megtámadták a kiíró Nemzeti Autópálya Zrt. (NA) szeptember 7-i döntését.

A beruházó a sztrádaszakasz megépítésére a Porr-Viadom-Terrag-Asdag alkotta PVT-M7 Konzorciumot választotta ki, míg a többi öt pályázatot érvénytelennek nyilvánította. Az NA szerint a kizáró okok tartalmiak voltak, így nem mérlegelhetett.

A Közbeszerzési Döntőbizottság a négy kizárt konzorcium által indított eljárásban egyedül a Zala-Somogy Konzorcium beadványában szereplő kifogások egy részét ismerte el, és 15 millió forint bírságot szabott ki az NA-ra.

Az NA szeptember 15-én már aláírta az M7-es érintett szakaszának megépítéséről szóló kivitelezési szerződést a nyertes PVT-M7 konzorciummal. Miután a döntőbizottság a szerződéskötést nem tiltotta meg, így a jogtalan kizárás ellenére a szerződést a határozat nem érinti.

A Nemzeti Autópálya Zrt. úgy reagált: a Közbeszerzési Döntőbizottsággal ellentétben úgy ítélik meg, hogy a konzorcium kizárása jogos volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást