Kreatív ötletek az uniós támogatások elnyerésére

Infostart
2006. október 25. 10:09
Úgy tűnik, a szlovéniai állattartók, két évvel az európai uniós csatlakozásuk után éppolyan kreatívak a közösségi támogatások megpályázásakor, mint az olasz olívatermesztők.

A felügyelők megállapították, hogy a gazdák által bejelentett marhák fele - amelyeknek köszönhetően speciális támogatási körbe tartoznak - nem létezik. Ugyanez igaz a kecskék és birkák negyedére is.

A valóság és a bejelentett adatok közötti különbség tavaly csaknem 1 milliárd eurójába (260 millirád forintjába) került a közösségnek, ez a teljes mezőgazdasági költségvetés 2 százalékát teszi ki.

Gondok a híd- és útépítéssel

A felügyelők arra is rájöttek, hogy 95 támogatott regionális fejlesztés közül - amelyek között nagyrészt híd- és útépítés szerepel - kétharmadában szintén gondok vannak. Az ellenőrök főleg a kiadásokat igazoló számlákat hiányolták.

Az országok a legkülönbözőbb módon kezelik az uniós támogatásokat. A görögök például a mezőgazdasági adatokat egy olyan bizonytalan számítógépes rendszeren tartották nyilván, amelyben igen könnyen manipulálni lehet az adatokat kívülről.

A vizsgálóbírók vezetője szerint a finanszírozási gondok legnagyobb része abból ered, hogy az igénylők több támogatást igényelnek, mint ami nekik járna.