Kovács Árpád: "menekülési útvonalat" kell kidolgozni

InfoRádió / MTI
2006. október 22. 10:16
Az Állami Számvevőszék elnöke szerint reális adatokra épül a konvergenciaprogram, amelynek fontos törekvése, hogy tisztázza a kormányzati szektor és a gazdaság szereplői közötti határokat.

Kovács Árpád ugyanakkor a program hiányosságának nevezte, hogy az államháztartás keretei között marad, és nem számol a növekedést korlátozó erejével, illetve annak társadalmi hatásival.

Hangsúlyozta: a kisebb és olcsóbb állam megteremtését, valamint a közigazgatás reformját csak hosszabb távra felállított, konszenzuson alapuló, hatástanulmányokkal alátámasztott stratégiai elvek mentén lehet végrehajtani.

"A kiigazítás, a reform azért is indokolt, mert a költségvetési hiány folyamatos növekedése mellett a nagy ellátórendszerekre - az egészségügyre és a nyugdíjrendszerre - fordított kiadások aránya évről-évre a GDP 22-23 százalékát jelenti, és reformok hiányában egyre többe kerül" - fogalmazott Kovács Árpád.

Az ÁSZ elnöke egyetértett a Magyar Közgazdasági Társaság véleményével, amelyben megfogalmazták, hogy a közmegegyezés hiánya akadályozza a stabil és hosszabb távon érvényesülő programok megvalósulását.

Bár egy ilyen, Brüsszelnek megküldött programnak nem kell feltétlenül tartalmaznia "havária tervet", azaz a negatív forgatókönyv beteljesülése esetén alkalmazható vészprogramot, ennek ellenére hasznos lenne kidolgozni egy "menekülési útvonalat" - javasolta Kovács Árpád.